Για νοσταλγούς και ρέκτες, γι αυτούς που δεν λησμόνησαν ποτέ, για κείνους τους λιγοστούς που απέμειναν και που οι αναμνήσεις τους απο εκείνα τα όμορφα, φτωχικά μα και δύσκολα χρόνια εξακολουθούν να τους συντροφεύουν σιωπηλά.

Για όσους δεν θα πάψουν ποτέ μα ποτέ να αγαπούν το Νησί μας και την Γαλανή που το σφιχταγκαλιάζει μα και ελάχιστος φόρος τιμής γι όλους αυτούς τους Καλύμνιους που έφυγαν από αυτή τη ζωή, απλοϊκοί, καθημερινοί άνθρωποι και επιστήμονες που έζησαν και έσβησαν εδώ και στη ξενιτιά, παλεύοντας άλλοτε στη θάλασσα, και το βυθό και αλλοτε στα σπορίτζια, στις ελιές, στα αμπέλια, στα χωράφια, στο τρύγισμα των μελισσιών, στις μάντρες και στα περιβόλια, στις οικοδομές, στην τέχνη τους, την επιστήμη τους και όχι μονο… και που θα ζούν για πάντα στις καρδιές μας !!!

Όπως και γι αυτούς βέβαια που μένουν και παλεύουν καθημερινά από το δικό τους μετερίζι, μαζί με μας στον τόπο μας και στη ξενιτιά, με όνειρα για ένα καλύτερο αύριο και με την ελπίδα του να μπορούν να ανταμώνουν όλοι μαζί, από καιρό εις καιρό στην Κάλυμνο.

Η προσπάθεια μου αυτή αφιερωμένη σ’ όλους αυτούς, στη Μνήμη του Λατρεμένου Πατέρα μου !… , στην Μάνα μου ! (Σκιά Ιερά και Πεφιλημένη, Ανθ” ων υπέρ εμού μετ΄ απείρου στοργής εποίησεν) μα και στην Κόρη μου ! Γιατι…. Άλλο απο την ΚΟΡΗ ΜΟΥ πιό γλυκό, δεν ξέρω εγώ στον κόσμο !

Χρέος μου σ’ αυτό το αφιέρωμα είναι να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλους τον κ. Δημήτρη Αναστ. Κουρουκίδη που μόχθησε να δημιουργήσει και να στήσει τεχνικά και αισθητικά αυτή τη σελίδα, με μεράκι και ξεχωριστή διάθεση, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με το σοβαρότατο και ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι, την ταξινόμηση και την διαβάθμιση του υλικού, καθώς και την tetris πληροφορική για την τεχνική υποστήριξη και τη φιλοξενία, χωρίς όμως να ξεχάσουμε και τον κ. Πανορμίτη (Pete) Χρ. Σάμιο.

Ξεχωριστές ευχαριστίες στον εξαιρετικό φίλο και συμπατριώτη μας κ. Δανιήλ Ζερβό καθηγητή, ο οποίος πάντοτε με μοναδική προθυμία μας παραχωρεί αυθεντικά ντοκουμέντα και στοιχεία από το προσωπικό του αρχείο τα οποία εμπεριέχονται και κοσμούν αυτή την ιστοσελίδα (Φωτογραφίες Νικηφορείου, Πρόσωπα, Σχολεία, Πρόσκοποι, Ψηφιακές Εκδόσεις, Εφημερίδες και Βιβλία, Σφραγίδες Δημογεροντίας, Έγγραφα, Προσωπικές Εργασίες και Μελέτες του, που αποτελούν σημείο αναφοράς για μελετητές της Ιστορίας του Τόπου μας). Ειλικρινά τον Ευχαριστούμε !!!

Επίσης τον πολυτάλαντο συμμαθητή και φίλο μου κ. Ιωάννη Κουλλιά (Ιατρό Παθολόγο) για την ευγενική παραχώρηση σύγχρονου φωτογραφικού υλικού με θέμα την Κάλυμνο και όχι μόνο… 

Τέλος όλους εσάς που στηρίζετε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια και σε όσους συμμετέχουν κατά καιρούς με την παροχή υλικού για δημοσίευση:

Μαρία Μιχ. Μπιλλήρη, ζωγράφος ~ Ευστάθιος Τσαγκάρης, καθηγητής μουσικής ~ Ιωάννης Χειλάς, εκπαιδευτικός ~ Ιωάννης Ιακώβου, εκπαιδευτικός ~ Γεώργιος Λιάς ~ Δημήτριος Ιωαν. Ροδίτης ~ Καλλιόπη Τσαγκάρη – Τρικοίλη ~ Ευστάθιος Σακ. Κλήμης, καθηγητής ~ Οικογένεια Νίκου Παπάζογλου ~ Κων/νος Γ. Καταγάς Αντιναύαρχος (ΠΝ) ε.α. ~ Κυριάκος Χατζηδάκης, καθηγητης (Πρόεδρος Αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ») ~ Μανώλης Τσαγκάρης, ζωγράφος ~ Ιωάννα Αθανασίου, ζωγράφος ~ Γεώργιος Ζερβός, φωτογράφος ~ Εμμανουήλ Χούλης, αρχαιολόγος.

Θερμά σας ευχαριστώ,

Εμμανουήλ Γεωργίου Ψαρράς
Σεπτέμβριος 2010, στην Κάλυμνο