Απο το ημερολόγιο της Στέγης Θηλέων Καλύμνου του 1964
Άνθρωπος μετρίας μορφώσεως, αλλά νούς φωτεινός όπως κάθε Καλύμνιος. Προικισμένος με προσόντα ωραία και ευγενικά. Με φλογερή αγάπη και θαυμασμό προς την Αρχαία τέχνη, κατόρθωσε να ανακαλύψη το Ασκληπιείο της Κώ. Από το 1901 άρχισαν οι διάφοροι αρχαιολόγοι ανασκαφές στην Κώ, για την ανεύρεση του Ασκληπιείου μα οι ανασκαφές έμειναν άκαρπές.
Το 1903 τον Ιούλιο ο Ζαράφτης προσελήφθη ως εργάτης του Γερμανού Καθηγητή της Αρχαιολογίας Χέρζογκ και άρχισαν ξανά ανασκαφές χωρίς όμως αποτέλεσμα. Απογοητευμένος ο καθηγητής επρόκειτο να φύγει. Τότε ο Ζαράφτης παρουσιάστηκε στον καθηγητή και του λέει: δώσε μου, 10 εργάτες για 10 ημέρες και άφησε σε μένα την δουλειά. Αν αποτύχω θα σου πληρώσω τα ημερομίσθια απο το φτωχό μου βαλάντιο.
Ο καθηγητής που πάντα πρόσεχε τις υποδείξεις του Ζαράφτη του έδωσε την πίστωση για 5 εργάτες και 5 ημερομίσθια χωρίς απαίτηση αποζημιώσεως Γεμάτος χαρά και ενθουσιασμό ο Ζαράφτης άρχισε από την άλη μερά με τους 5 εργάτες μα σε ολότελα άλλο σημείο από εκείνο που άρχισαν οι ανασκαφές το 1901.
Την δεύτερη μέρα της εργασίας ο καθηγητής περίεργος με τους 2 βοηθούς του επισκέφθηκε τον Ζαράφτη, μα σαν είδε τον τόπο που άρχισε ο Ζαράφτης τις ανασκαφές άρχισε τις ειρωνίες. Τώρα Ιάκωβε θα πιάσεις τον Ιπποκράτη από την κεφαλή και τα γένια. Μα δεν πρόφτασε να φύγει ο καθηγητής και η σκαπάνη του Ζαράφτη έφερε στο φώς την πρώτη πλάκα την οποία μόλις δίαβασε ο καθηγητής, αγγάλιασε τον Ζαράφτη με δάκρυα χαράς.
Αμέσως τότε ανεχώρησε με μικρό πλεούμενο ο καθηγητής απέναντι στην Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας και τηλεγραφικώς ανήγγειλε στην Κωνσταντινούπολη και Βερολίνο την επιτυχία του ότι ανακάλυψε το Ασκληπιείο τη Κώ.
Μέχρι τρίτου ουρανού ανυψώθει ο καθηγητής Χερζογκ, η δόξα επλαισίωνε την κεφαλή του μεγάλου επιστήμονα. Έρανοι των διαφόρων Ιατρικών συλλόγων προσέφεραν πολλά για να συνεχιστεί το έργο, μα ο Ζαράφτης ο Μεγάλος πρωταγωνιστής του Έργου δεν έτυχε καμίας προσοχής και αξίας, την πικρία του ο Ζαράφτης διετύπωσε στον καθηγητή και μάλιστα ακολούθησε και μεταξύ τους λογομαχία. Οι απειλές του καθηγητή και ο ήχος 25 χρυσών εικοσάφραγκων στις παλάμες του Ζαράφτη, επέβαλε την απόλυτη σιγή στο στόμα του φτωχού βιοπαλαιστή.
Ο Ιάκωβος Ζαράφτης ο οποίος πρώτος ανακάλυψε την τοποθεσία του Ασκληπιείου έζησε φτωχός και άσημος, και τελικά τον βρήκε ο Θάνατος τυφλό, κάτω από τα ερείπια της φτωχικής και παμπάλαιας οικίας του στον μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε την πόλη της Κώ την Κυριακή του Θωμά και γιορτής του Αγ. Γεωργίου στις 8.05 το πρωϊ 23 Απριλίου του 1933.