Επίσκοποι


 

Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ.κ. Εμμανουήλ  (Αλευροφάς)


Ο Αλικαρνασσού κ.κ. Εμμανουήλ (Αλευροφάς) γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1932 και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στη γενέτειρά του, τις οποίες ολοκλήρωσε στο Λυκειακό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, στο οποίο ενεγράφη το 1951. Εισήλθε στο Θεολογικό Τμήμα το ακαδημαϊκό έτος 1955 και περάτωσε τις σπουδές το 1958, υποβαλών εναίσιμη επί πτυχίω διατριβή με τίτλο: «Η συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου εις την εκλογήν των Επισκόπων». Πριν από την αποφοίτησή του εχειροτονήθη Διάκονος κατά έτος 1957 και Πρεσβύτερος το 1958.

Υπηρέτησε σε διάφορες Κοινότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και ως προσωρινός Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 1958 μερίμνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποστέλλεται εις την Ιερά Αρχιεπισκοπήν Θυατείρων και τοποθετείται ιερατικώς Προϊστάμενος της εν Γαλλία Ορθοδόξου Ελληνικής Κοινότητος της Αγίας Τριάδος Saint Etienne. Από εκεί με αίτησή του μετατίθεται στην Κοινότητα της Αγίας Αικατερίνης του Port de Bouc, από την οποία απεχώρησε το 1962.

Το 1964 επιστρέφει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων, μετά διετή υπηρεσία στον Ιερό Ναό Παναγίας Τελένδου της Καλύμνου, και διορίζεται ως Προϊστάμενος της νεοσύστατης Κοινότητας του Αγίου Νικολάου Southempton της Αγγλίας, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1967, προσφέρων παράλληλα τις εκπαιδευτικές του υπηρεσίες στα ομογενειακά σχολεία.

Από του έτους 1967 μέχρι το 2010 υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου ως Πρωτοσύγκελλος επί 38 συναπτά έτη και Καθηγητής Μέσης εκπαίδευσης από το 1974 έως το 1999. Το 2005 εκλέγεται Επίσκοπος από την Ιερά Σύνοδον του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αλικαρνασσού και τόποθετείται ως Βοηθός Επίσκοπος στην Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου, όπου διακόνησε την Εκκλησία μέχρι την κοίμηση του την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου του σωτηρίου έτους 2010 ευόρκως και θεαρέστως.

 

Ιερείς


 

Ιεροψάλτες